HATAY-İSKENDERUN KARAYOLUNDA ASBEST TOZU TEHLİKESİ
top of page

HATAY-İSKENDERUN KARAYOLUNDA ASBEST TOZU TEHLİKESİ

Güncelleme tarihi: 25 Haz 2023


Kepçeler aracılığıyla çukura doldurulan molozlar ve havaya yayılan asbest tozu

Hatay-İskenderun karayolunda; Hatay’ın bir ilçesi olan Serinyol’a yaklaşık 3 km kala önceden çukur olarak bulunan yere, kepçeler aracılığıyla moloz yığınları doldurulmakta ve karayolunun hemen yan tarafında gerçekleşen işlem, havaya asbest tozu yaymaktadır. Dünya Sağlık Örgütü “Kanserojen Maddeler” listesinde asbesti, ‘’Grup 1 kanserojen’’ olarak tanımlamıştır. Çevre ve halk için büyük tehlike arz eden asbest tozuna rağmen işlem hâlâ devam etmekte ve insan hayatı depremden önce verilen imar aflarında olduğu gibi şimdi de fütursuzca tehlikeye atılmaktadır.


Kepçeler aracılığıyla çukura doldurulan molozlar ve havaya yayılan asbest tozu



Çukura doldurulan moloz yığınları, uzaktan bakınca dağ görüntüsünü andırmakta ancak yaklaştıkça durumun vahameti göze çarpmaktadır.


Konuyla ilgili video kaydı:

LÖSEV, kendi sayfasında 6 Şubat Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli depremin sonucunda molozlardan artakalan bir numaralı kanserojen asbest hakkında yapmış olduğu açıklamada şu uyarılarda bulunmuştu:

Moloz-Deprem-Yıkım-Asbest

“Eğer tedbir alınmaz ise kimse lösemi ve kanser olmaktan kaçamayacak. Bu deprem molozlarından çıkacak zehirli/kanserojen ASBEST önce bölgede sonra da tüm Türkiye’de milyonlarca çocuk ve insanımızda korkunç hastalıklara neden olacak. Bu kadar ASBEST tahminen 10 Çernobil’e bedeldir. Biz de lösemi ve kanserin Celal Şengör’ü olduk. Felaket habercisi gibi kanser geliyor diyoruz. Kanserojen asbest içeren bu deprem molozları kontrolsüz her yere dağıtılır, dere yataklarına dökülürse hepimiz kanser olacağız. Depreme aldırmadığınız gibi buna da aldırmıyorsunuz. Daha 4 ay önce asbest yüklü Brezilya savaş gemisine karşı çıkan kişi ve kuruluşların sessizliği insanları ürkütüyor. Burada çıkacak 100 milyon ton moloz ASBESTİ zannederim 100 Brezilya gemisine bedeldir. Neyi bekliyoruz, kanserin kapımızı çalmasını mı? Elbette ülkemizde Lösemi ve kanser hastalıklarının artmasını isteyen; ilaç firmaları, özel rant hastaneleri, ilaç araştırma/insanları denek yapan tüccarlar… Kansere ‘DUR’ diyeceğiz ve özellikle çocuklarımızı koruyacağız. Deprem nasıl geliyorum dedi ve geldiyse ne yazık ki Lösemi ve kanser de aynı şekilde kapımızı çalacaktır.


ASBESTİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

Asbest, solunum yoluyla alındığında en çok etkilenen organımız akciğer olmaktadır ve akciğerin zarında birikerek yıllar içinde kireçlenmeye ve kansere, gırtlak ve yumurtalık kanseri ile tozun akciğerlerde birikmesiyle akciğer dokusunda hasar gibi ölümcül sonuçlar yaratabilecek hastalıklara neden olabilmektedir.


Kaynakça:

1- LÖSEV.'' Deprem Ayrı Moloz Ayrı Öldürüyor''. https://www.losev.org.tr.

2- Medicana Sağlık Grubu.''Deprem Sonrası Asbest Tehlikesi''. Erişim: 9 Mayıs 2023. https://www.medicana.com.tr.




46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

PHOTOSHOP

bottom of page